Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Diagnoser

Diagnoser

Ulike skader og sykdommer kan ramme syn og hørsel separat og føre til døvblindhet. Døvblindhet kategoriseres ut fra om det er ervervet eller medfødt. Inndelingen er basert på om språk er etablert før eller etter døvblindhet identifiseres.
Illustrasjonsbilde.

PHARC

PHARC er en sjelden og arvelig nevrologisk sykdom som medfører døvblindhet grunnet en mutasjon i genet ABHD12.
Hånd på gelender.

Usher syndrom

Usher syndrom er den hyppigste enkeltårsaken til ervervet døvblindhet. Men det finnes også andre sjeldne syndromer som kan føre til alvorlig grad av syns- og hørselsnedsettelse.
Tråder med DNA-materiale

Prematuritet (for tidlig fødsel) og sansehemning

For tidlig fødte barn har høyere risiko for å få sykdommer og skader sammenlignet med barn født til termin. Dette skyldes at for tidlig fødte barn har umodne organsystemer, som kan medføre ulike kliniske symptomer eller komplikasjoner.
Baby i kuvøse

CHARGE syndrom

CHARGE syndrom er en sjelden og kompleks tilstand med en kombinasjon av spesifikke medfødte misdannelser og med et sammensatt sykdomsbilde. Syndromet er en av de hyppigste årsaker til at barn fødes med døvblindhet i den vestlige verden.
Nærbilde av øre, person med CHARGE syndrom

Medfødt rubella syndrom (CRS)

Medfødt rubella syndrom var tidligere den hyppigste årsaken til medfødt døvblindhet, men på grunn av vaksinering mot rubellaviruset fødes det nesten ingen barn med dette viruset i dag.
Mikroskopbilde av rubellavirus formet som røde kuler