Mange er usikre på hvordan de skal ledsage en person med kombinerte sansetap (heretter kalt "brukeren").
Det viktigste er å huske på er at ledsageren skal gå et halvt skritt foran, mens brukeren holder et grep like over ledsagerens albue med sin venstre eller høyre hånd. Noen har behov for ekstra støtte. Tilpass grepet til den enkeltes behov.
Avpass farten, slik at brukeren ikke får følelsen av å bli trukket av sted – eller må skyve på for å øke hastigheten.
Hvis ledsageren orienterer litt om omgivelsene under turen, kan dette øke både nytten og trivselen for brukeren.
Husk på at du aldri forlater brukeren i et åpent rom. Finn et sted å sitte, en stolrygg å holde i eller en vegg å lene seg mot.
Ledsagergrepet
Hvis du skal være ledsager skal brukeren ta deg i armen, ikke omvendt.
Ved å ta grep rett over albuen når armen din henger strakt ned, kan brukeren føle om du går opp eller ned, eller til høyre eller venstre. Hvis du hjelper til med å finne dørhåndtak, rekkverk eller stolryggen, så klarer vedkommende ofte resten selv.
Tekstversjon med synstolking
Synstolk: Janos sitter i leiligheten og leser når en tolk/ledsager ringer på døren. Janos er blind men har en hørselsrest slik at han kan kommunisere gjennom tale.
Janos: Kom inn!
Tolken: Hei Janos! Det er Line her.
Janos: Ja hei.
Tolken: Du sitter her og leser en bok.
Janos: Jeg leser i ukebladet.
Tolken: Jeg lurte på om du har tid et øyeblikk til å ta en tur til kontoret.
Janos: Ja, det kan vi gjøre.
Tolken: Flott!
Synstolk: Janos holder ledsageren i overarmen og blir ledsaget oppover en gangvei. Det fokuseres på selve ledsagergrepet.
Bytte side
Det er valgfritt hvilke side brukeren vil gå på.
Men det kan være situasjoner der det er naturlig å bytte side, for eksempel gjennom døråpninger. Da skal brukeren stå på samme side som henglsene på døren.
Gi et tegn med ledsagerarmen mot din egen kropp. Den du ledsager vil da gå inn bak deg og søke din frie arm, for så å gå over på motsatt side av deg - uten å miste kontakten.
Bytte side kan gjøres under gange eller mens dere står stille. Det viktige er å ikke miste kontakten med hverandre.
Tekstversjon med synstolking
Tolken: Da kan du bytte side Janos.
Synstolk: Janos bytter side slik at han kommer på rett side når de skal gå gjennom døren til kontorbygningen. Det fokuseres på hvordan Janos blir ført fram til dørklingen slik at han selv kan åpne døren.
Dører
Det er flere måter å åpne/lukke dører på når man går sammen og bruker ledsagergrep. Personer som ofte går sammen, finner gjerne sin egen måte å gjøre det på.
En metode kan være: Når dere kommer til en dør med hengslene på venstre side, skal brukeren være på din venstre side, motsatt ved dører som har hengslene på høyre side. Bytt eventuelt side som beskrevet tidligere. Når du åpner døren med ledsagerarmen, vil brukeren kjenne om døren åpner seg innover eller utover og følge armen din ned til dørhåndtaket.
Samtidig som du begynner å gå gjennom døråpningen, vil brukeren gripe døren med sin hånd og følge etter deg. Hvis du gjør et lite stopp når du er gjennom, vil brukeren få tid til å finne dørhåndtaket på den andre siden og lukke etter dere.
Tekstversjon med synstolking
Line: Da er vi framme ved døra, Janos.
Synstolk: Det fokuseres på hvordan Janos blir ført fram til dørklingen slik at han selv kan åpne døren.
Å sette seg
Skal du vise brukeren en stol, så legg ledsagerarmen din på stolryggen, og det er alt du trenger å gjøre. Brukeren vil følge armen din ned på stolryggen med hånden og selv finne setet. Si gjerne fra hvis stolen står inntil et bord. Da vil brukeren lokalisere bordet og trekke ut stolen for å få satt seg ned.
Inn mellom stolrekker hvor det er trangt om plassen beholder dere det vanlige grepet, men beveger dere sidelengs skritt for skritt, med ansiktet mot "publikum". Du går først, og når du har funnet setene, passer du på at dere står rett foran dem før du legger ledsagerarmen din på seteryggen – eller på setet hvis det er enklere. Ut igjen på samme måten; du går først.
I midtganger på buss og tog bruker dere teknikken for smale passasjer. Når dere setter dere, kan du gå inn til setet først og samtidig markere seteryggen der brukeren skal sitte.
Tekstversjon med synstolking
Tolken: Det er en stol her Janos.
Synstolk: Tolken fører hånden til Janos fram til stolryggen slik at han kan sette seg selv.
Tolken: Jeg skal gå og se om det er ledig på kontoret, er det greit?
Janos: Alright!
Trang passasje
Det er mange steder hvor det ikke er plass til å gå ved siden av hverandre. Dette kan være på travle og trange fortau eller i butikker.
På slike steder må dere gå bak hverandre. Ved å føre ledsagerarmen din bak på ryggen med strak arm, vil brukeren gå inn bak deg.
Tekstversjon med synstolking
Synstolk: I annen etasje møter de en person i en trang korridor og tolken fører armen bak på ryggen slik at Janos blir oppmerksom på den trange passasjen og gjør plass slik at den andre kan passere.
Trapp
Hvis du går mest mulig vinkelrett mot fortauskanter og andre trinn, er det mindre sjanse for at brukeren snuble.
Si fra om trappen går opp ellere ned, ved å løfte eller senke ledsagerskulseren.
Mange liker å følge rekkeverket. Bytt eventuelt side, slik at brukeren kommer på samme side som rekkverket. Legg ledsagerhånden din på rekkverket. Brukeren følger din ledsagerarm med sin frie arm og finner rekkverket på den måten.
Du begynner å gå oppover eller nedover. Brukeren følger et trinn etter.
Ta et lite stopp når dere kommer til en avsats og til topp eller bunn av av trappen.
Tekstversjon med synstolking
Synstolk: Vel inne i bygningen kommer de to til en trapp. Tolken hever den ene skulderen som tegn på at de kommer til en trapp som går oppover. Ledsager viser hvor gelenderet er.
Trygghetsgrepet
I situasjoner hvor brukeren trenger ekstra støtte eller ønsker ekstra trygghet vil et godt tak i overarmen til ledsageren være velegnet.
Grepet kan brukes for eksempel når man går ned trapper.