Tappene i makula/den gule flekk skjelner mellom ulike bølgelengder i lyset og sender disse via synsnervene til hjernen. I hjernen blir disse signalene oppfattet som fargeinntrykk. 

Det finnes tre typer tapper som har maksimal følsomhet for lys i den blåfiolette, den grønngule og den oransjegule delen av lysspekteret.

Forutsetningen for et normalt fargesyn er at det finnes et normalt antall av disse tappene i netthinnen. 

Fargesvakhet

Cirka åtte prosent av alle menn og ca. 0,5 prosent av alle kvinner har en medfødt defekt i evnen til å skille mellom farger i det rød-grønne området. En sier at de har en rød-grønn fargesvakhet. Dette er genetisk betinget. I de fleste tilfeller er defekten liten og gir få praktiske problemer i det daglige liv. 

Total fargeblindhet (akromatopsi)

Å være totalt fargeblind, er en sjelden tilstand. Det er som regel koblet sammen med andre defekter ved synsfunksjonen, for eksempel svaksynthet.

Å teste fargesyn

Øyeleger, synspedagoger og andre fagpersoner tester fargesynet med ulike standardiserte tester. Oppgaven er enten å matche farger eller se figurer i et fargemønster. I noen tilfeller der det mistenkes fargeblindhet, tester man tappenes funksjon ved ERG (elektro-retinografi).

Les mer

Lea Hyvärinen – tester – synsutredning – utdanning. Den finske øyelegen Lea Hyvärinen har utviklet dette nettstedet der du finner ressurser og informasjon om syn og synsfunksjon, synsutredning og testmateriell.