Amerikanske Haben Girma har sammen med 10 andre blitt utnevnt som medlemmer i en ny kommisjon som World Health Organization (WHO) kaller for WHO Commission on Social Connection. Oversatt til norsk blir det Verdens Helseorganisasjons kommisjon for sosial tilknytning. 

Haben har ikke latt døvblindhet stoppe henne fra å utdanne seg til jurist ved det prestisjetunge Harvard Law School. Den regnes som et av USAs beste juridiske studier sammen med Yale Law School.

 

Viktig talskvinne for mennesker med døvblindhet

Haben som er født med Usher syndrom har menneskerettigheter som sitt spesialfelt, der funksjonshemmedes rettigheter er en stor kampsak. 

Hun har blitt en viktig talskvinne for mennesker med døvblindhet over hele verden, og hun har delt sine synspunkter og erfaringer i TED-talks, på besøk i Det Hvite Hus, FN og en rekke andre arenaer.

Haben Girma står sammen med tidligere president i USA Barack Obama
Haben Girma sammen med tidligere president i USA, Barack Obama under et besøk i Det hvite hus. Foto: Pete Souza

En inspirasjon for mennesker i samme situasjon

Haben Girma har blitt en inspirasjon for mennesker med nedsatt funksjonsevne og har bidratt til å øke bevisstheten om de utfordringene som mennesker med døvblindhet møter i sine liv. 

Ett av hennes viktige budskap er at «inkludering lønner seg». Verdien av inkludering og mangfold i samfunnet vil gi muligheter for varierte synspunkter og livserfaringer, og et større fellesskap. Dette er noe som kan hjelpe mot sosial isolasjon.

Kjempet mot fordommer og kunnskapsløshet

Haben Girma mistet det meste av syns- og hørselssans i ung alder, og hennes identitet ble etter hvert knyttet opp mot det å leve med døvblindhet. 

Studiene på Harvard Law School bød på mange utfordringer som seende og hørende studenter aldri møter. Hun måtte kjempe for den tilretteleggingen som var nødvendig for at hun skulle få med seg studiene og hun måtte jobbe imot alle fordommer og all kunnskapsløshet som hun ble møtt med. 

Gjør ensomhet til en global helseprioritet

WHO gjør nå ensomhet til en global helseprioritet for det de omtaler som en pressende helsetrussel. 

- Ensomhet har blitt et stort tema i den psykiske helsekrisen vi ser i verden, og dette ble veldig tydelig under pandemien. 

Kommisjonen har fått tre år på seg til å analysere forholdet mellom sosial tilknytning, sosial isolasjon og psykisk helse.

WHO begrunner utnevnelsen av Haben Girma slik:

- Hennes store engasjement for funksjonshemmedes menneskerettigheter startet allerede i studietiden. Vi er overbevist om at hun vil gjøre en strålende jobb i den nye kommisjonen i WHO.

Skrevet av Gro H. Tønsberg og Sigve Nedredal.