Rapporten er den norske delen av The Tactile Transition Project, et internasjonalt forskningssamarbeid mellom Norge, Sverige, Nederland og England. Den bygger på fokusgruppeintervjuer med personer som har erfart gradvis tap av syn og hørsel.
– Vi ønsket å utforske forståelsen av potensialet til den taktile sansen. Samtidig ville vi øke bevisstheten rundt hvordan personer med ervervet døvblindhet benytter den taktile sansen når syn og hørsel ikke lenger strekker til, sier Stine R. Winciansen, seniorrådgiver i Statped og en av medforfatterne av rapporten.
Taktilsansen i sentrum
Gjennom fokusgruppeintervjuer med fem personer med ervervet døvblindhet beskrives en prosess der berøringssansen gradvis får en større og mer bevisst rolle i livet.
– Flere av deltakerne sa at de “ser med hendene”. Det sier noe om hvor viktig kroppslig kontakt og taktil utforsking blir når man mister syn og hørsel, forteller Ane Marte Halkjelsvik, seniorrådgiver i Statped og den andre forfatteren av rapporten.
Deltakerne fortalte hvordan de bruker hendene, føttene og hele kroppen for å kjenne etter, gjenkjenne og navigere. De beskrev hvordan små berøringer, faste rutiner og taktile hukommelsesstrategier gjør hverdagen mer håndterbar.
Deltakerne fortalte også om bevisstgjøring av sin egen kropp siden den i stor grad brukes til å forstå både omgivelsene og seg selv.
Mestring, støtte og samfunn
Rapporten viser at taktile overganger skjer både fysisk og mentalt. Overgangene handler om tilpasning og mestring, men også om holdninger og relasjoner.
– Et viktig funn er at støtte fra omgivelsene, samt viljen til å være åpen om egne behov, har stor betydning for hvordan man kan lykkes med å ta i bruk taktile strategier sier Winciansen.
Samtidig snakket flere deltakere om at samfunnets normer kan være en barriere. En av deltakerne uttrykker for eksempel skam knyttet til det å måtte bruke hvit stokk eller «krabbe» i terreng for å holde balansen.
– Dette peker på et behov for at vi som samfunn anerkjenner at berøring og kroppslig kontakt er en helt naturlig del av livsmestring for denne gruppa, sier Halkjelsvik.
Berøringssansen har et stort potensial på mange plan
Et av målene med rapporten er å skape økt kunnskap og et felles språk rundt taktile strategier – både i rehabilitering, veiledning og tjenesteyting.
– Aktiv bruk av den taktile sansen handler ikke bare om å kompensere for andre nedsatte sanser, men se på det som en ressurs i seg selv. Det kan være en vei til trygghet, mestring og deltagelser.
Winciansen, Halkjelsvik og øvrige medforfattere håper rapporten kan bidra til økt forståelse for taktilsansens potensial og til å utvikle et felles språk rundt dette både i fagmiljøer og i samfunnet generelt.
Rapportens forfattere
Ane Marte Halkjelsvik og Stine R. Winciansen i avdeling kombinert sansetap og ervervet døvblindhet, Statped
Medforfattere:
Jude Nicholas som jobber på Haukeland universitetssjukehus og Regionsenteret for døvblinde, Universitetssykehuset Nord-Norge HF
Marte Vik Pettersen i avdeling Kombinert sansetap og ervervet døvblindhet, Statped.