De fleste av oss opplever at kunst i ulike former som er med på å berike våre liv. Vi har rik tilgang til å oppsøke kunst på ulike arenaer. Vi lar oss inspirere, og vi kan søke å inspirere andre gjennom å utøve kunst selv. Mennesker med medfødt døvblindhet har naturlig nok ikke den samme muligheten. Det er begrenset hvilke kunstneriske uttrykksformer som er tilgjengelig for dem.
Det var nettopp i møte med kunstprosjektet “den elektriske tannlegestolen” at seniorrådgiverne i Statped, Håkon Lie og Hege Krog, så et potensiale til å bringe nye og unike kunstopplevelser til denne gruppen.
Det unike med “den elektriske tannlegestolen” er at den taktile lyden den formidler ikke stiller noen krav til syn, hørsel eller forforståelse av noe slag.
- Det er simpelthen bare å være i opplevelsen, ta inn den improviserte konserten og nyte taktil sanntidsmusikk, sier Lie og Krog.
Videreutvikle til noe mer portabelt
Tannlegestolen er stor og tung og krever lastebiltransport. Kunstinstallasjonen krever også at kunstnerne må være til stede for å manøvrere og spille på det store pumpeorgelet som er modifisert for å bringe elektronisk musikk og vibrasjoner til de innebygde høyttalerne i stolen.
Ideen til Lie og Krog var å utvikle noe mer portabelt og tilgjengelig. Noe som kan anvendes hjemme eller i barnehagen og/eller på skolen. Det var også viktig at det er intuitivt og brukervennlig, og som inspirerer til samhandling og glede. Tanken er å konstruere et taktilt teppe som er portabelt og brukervennlig.
Rådgiverne tok kontakt med kunstnerne bak “den elektriske tannlegestolen” Morten Minothi Kristiansen og Ulrik Ibsen Thorsrud, og interessen for samarbeid var umiddelbart til stede.
I Kristiansund kunsthall har kunstnerne og rådgiverne samarbeidet med testing, prøving og feiling. I samarbeidsprosessen har de tenkt og testet seg frem til den beste utformingen av det taktile teppet.
- Les også: Å føle musikken på kroppen
Hva er det unike med det taktile teppet?
I dagens marked finnes det allerede både vibrasjonsgulv og gamingvester som overfører lyd og musikk som taktile vibrasjoner. Hva er det unike med dette produktet?
Rådgiverne sier at teppet som nå er under utvikling, vil gi brukerne en unik mulighet til selv å påvirke og komponere.
- Lyden skal kunne bevege rundt på ulike deler av kroppen og variere i styrke og intensitet etter komponistens ønske. Man kan både få en unik konsertopplevelse spilt på egen kropp, slik det formidles i den elektriske tannlegestolen, men her skal man også mulighet til å spille selv.
Det åpner en kunstnerisk improvisasjonsverden for mennesker som ikke har tilgang til dette slik som seende og hørende har.
Som all kunst har også dette kunstmaterialet et kommunikativt tilsnitt, noe som legger til rette for gode samspillsopplevelser for mennesker med døvblindhet og deres nærpersoner. Dette er et viktig bidrag til likeverdsprinsippet.
- Taktil kunstopplevelse via det taktile teppet fungerer godt for alle. Det gir tilgang til noe som kan oppleves sammen og der vi alle har like forutsetninger for å ha tilgang til opplevelsen, sier Krog og Lie.
Prøvd ut på Diamanten skole
Kunstnerne har allerede prøvd ut “Den elektriske tannlegestolen” for brukergruppen da de i i forbindelse med den nasjonale ordningen “Den kulturelle skolesekken” tok med den elektriske tannlegestolen til Diamanten skole for døvblinde.
- Elevene viste virkelig stor nysgjerrighet og glede. Dette er sanselige opplevelser uten ord som kan passe for alle kognitive nivåer og aldersgrupper, sa rektor Hege Kristine Høgmo ved Diamanten skole etter besøket.
Krog og Lie har tatt med erfaringene fra det besøket i utviklingen av det taktile teppet.
- Det er av stor betydning for oss at elevene ved Diamanten skole på sin måte kan gi oss tilbakemeldinger på kunstopplevelsen, som for eksempel hvordan de responderer og hva de ser ut til å sette pris på, er viktige bidrag for videreutviklingen av produktet.
Rådgiverne ser også mange muligheter til å utvikle pedagogiske opplegg for bruk av teppet selv om dette ikke er hovedmålet. Statped vil ha en viktig oppgave i å formidle produktet og bruken av det ut til de ulike nettverkene vi veileder i.
- Les også: Taktil tur på Nasjonalmuseet
Et samarbeidsprosjekt
For å kunne realisere planene om å utvikle et nytt og unikt produkt trengs det mange bidragsytere. Statped har igangsatt prosjektet og bevilget ressurser til rådgiverne som jobber med det. Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde, NKDB har også bidratt med prosjektmidler i oppstartsfasen. I tillegg søkes det midler fra ulike støtteordninger for kunst og kultur.
ADA kunstlab har gitt sin støtte til prosjektet ved at kunstnere har fått et opphold ved Kristiansund kunsthall. ADA er et nasjonalt tilbud som gir kunstnere og formidlere muligheten til å utvikle, teste eller utforske prosjekter opp mot ny teknologi i samspille med barn og unge.
Når kan det taktile teppet testes?
Det taktile teppet er foreløpig i en tidlig fase av produktutviklingen.
- Så snart en pilot er klar vil vi starte med utprøving hos brukergruppen, og så vil vi gjerne satse på videre produksjon, sier rådgiverne.
- Her kan du lese mer om kunstprosjektet “Den elektriske tannlegestolen."
- Se NRK Møre og Romsdals nyhetsinnslag der reporteren testet det taktile teppet.