Tematikken psykisk helse rommer mye, noe som ble gjenspeilet i et variert konferanseprogram på ressurssenteret til Eikholt utenfor Drammen. Det var konferansierene Cathrine Timm Sundin og Tanja Teigum, begge rådgivere ved Eikholt, som loset oss gjennom to solfylte konferansedager i uke 34. Vi fikk med oss hele ti forelesere, refleksjonsrunder, musikalske innslag med Dissimilis og ikke minst festmiddag på onsdag kveld.
Ordbrukere
Det faglige programmet besto av forelesninger fra ansatte ved Folkehelseavdelingen i Oslo kommune, Institutt for psykologi på NTNU, Beitostølen Helsesportsenter, Pårørendesenteret og Dissimilis nasjonale kompetansesenter. I tillegg fikk vi sterke og innsiktsfulle historier fra bruker Knut Brumoen, nærperson Grete Steigen, samt prest og ordbruker Per Anders Nordengen.
Til sammen utgjorde dette en rikholdig meny om psykisk helse og personer med døvblindhet og deres pårørende.
Konferanseglimt
En bildekavalkade kan ikke yte full rettferdighet for alt innholdet i en hel konferanse, men forhåpentligvis gi et innblikk i to dager med meningsfullt påfyll, både faglig og sosialt.
MESTRE DAGLIGLIVET: Audun Brunes, spesialrådgiver ved Folkehelseavdelingen i Oslo kommune, delte forskningskunnskap om psykisk helse blant synshemmede. Han snakket samtidig om hvordan mestring av hverdagslivets utfordringer er viktigere enn de store katastrofene og ulykkene.
LIVET OG STIGESPILLET: - Det er helt umulig å komme seg gjennom livet, uten å ramle ned noen stiger. Sånn er stigespillet, og sånn er livet. Men ikke gi opp, selv om du ramler ned, selv om livet er urettferdig, sa Per Anders Nordengen, prest, forfatter, samtaleveileder og foredragsholder. Og ordbruker!
OM EIKHOLT: Førstesekretær Kari Fretheim gav oss mer viten om hvordan Eikholt tilrettelegger for læring, trivsel og trygghet.
HVORFOR FØLELSER? - Vi liker følelser, også de skumle. De er med på å gjøre livet mer spennende. Følelser gjør oss mennesker tydelige for hverandre. Følelser er en helt sentral del av kommunikasjonen mellom oss mennesker. God emosjonell kompetanse forebygger psykiske lidelser, fortalte Nina Jakhelln Laugen, førsteamanuensis på Institutt for psykologi ved NTNU.
KONGEMETODEN: Idrettspedagog ved Beitostølen Helsesportsenter, Viljar Aasan, gav oss nøkler til bedre helse. - Ikke utsett treningsøkta eller turen i skogen, motivasjonen din blir ikke bedre neste dag.
DOMMEN: Døvblinde Knut Brumoens foredrag het «Hvordan holde motet opp etter en tung beskjed fra doktoren?». – Etter «dommen» meldte jeg meg inn i Blindeforbundet og RP-foreninga. Det er meget viktig å få møte likesinnede, være med i gjengen. Tolk- og ledsager er også helt sentralt, selv om det var en bøyg for meg å ta i bruk dette tilbudet.
Å VÆRE KLIPPEN: Mor, verge og nærperson Grete Steigen delte raust om hvordan hun tok vare på seg selv som pårørende i ulike krevende livssituasjoner. - Det koster å være klippen i en annens liv. En må alltid være våken, og klar for å være talsperson for en som ikke har egen stemme.
HELSE OG BERØRING: Lege og spesialist i psykiatri, Anne Kristine Bergem, ved Pårørendesenteret snakket om betydningen av berøring. - Berøring er bra for oss og smertelindrende. Fravær av berøring er ikke bra for helsa. Hva er god berøring? Alltid den som har mest makt, som har ansvaret for at berøring ikke blir feil eller ubehagelig.
FELLES PULS: Dissimiliselev Stian Berntsen sang blant annet «Det begynner å bli et liv» av Ole Paus, sammen med musikkterapeut Line Austrud-Hjelle ved Dissimilis nasjonale kompetansesenter.