I vår spalte Rådgiverpraten ønsker vi å få et innblikk i arbeidshverdagen til NKDBs rådgivere. Det kan handle om stort og smått. Hva er de opptatt med for tiden, hvilke kvaliteter bør en rådgiver i døvblindefeltet ha og skjer det noe morsomt i jobben?

I den siste uka i mars fikk vi pratet med Marit Irene Vie som jobber ved Signo skole- og kompetansesenter på Andebu mellom Tønsberg og Sandefjord.

- Hvordan takler du motstand?

- Det kommer an på hva slags motstand det snakkes om. Jeg liker nok bedre å snakke om utfordringer i stedet.

- Okei?

- Jeg tror at alle mennesker utvikler seg gjennom utfordringer. Vi er alle i en læringsprosess. Hver gang jeg gjør som Pippi, blir jeg en litt bedre versjon av meg selv. Jeg liker utfordringer.  

- Hva står øverst på din arbeidsliste akkurat nå?

- Grunnkurs i medfødt døvblindhet, som vi arrangerer denne uken. 22 deltakere fra mange steder i landet, som skal få nyttig kunnskap om døvblindhet og ivaretas i fire dager.

- Så bra!

- Ja, og ellers står det ulike samtaler, veiledninger og utredninger på min liste fremover. Vi har fått ny kollega i team medfødt; Cathrine Ellefsrød. Hun skal følge meg på forskjellige oppdrag, så da må jeg ta meg av henne og vise henne mine arbeidsoppgaver. Det gleder jeg meg veldig til!

- Hvilke kvaliteter vil du si er viktig for en rådgiver innen døvblindefeltet?

- Noe av det viktigste for meg er å skape tillit og trygghet. Vi må lytte til brukerne egne opplevelser og refleksjoner, slik at vi kan komme i posisjon til å skape endring og fokus på optimalisering av tilbud og tjenester. Jeg er opptatt av en systemisk tilnærming.

- Hva mener du?

- Det er en tilnærming som har en overordnet tanke om at mennesker er en del av systemer, der vi gjensidig påvirker hverandre. Mennesker kan ikke ses isolert. En systemiske tilnærming ønsker å forstå mennesker ut fra de systemene de er en del av, samt i relasjon til andre mennesker.

- Foretrekker du matpakke eller varm lunsj på kafe?

- Uten tvil, varm lunsj på kafe. Matpakke blir fort kjedelig for meg. Jeg er opptatt av mat og setter stor pris på å få servert et godt måltid. Med skikkelig kaffe ved siden av!

- Hva er det morsomste du har opplevd i jobben?

- Akkurat nå er det kurset vi arrangerer, fordi det gir meg masse energi å møte genuint positive mennesker som er undrende og nysgjerrige på faget vårt. Jeg blir bare gjennomglad av slike dager.

- Har du et forbilde i arbeidssammenheng?

- Mine forbilder er uten tvil personer med medfødt døvblindhet. Jeg møter så mange mennesker med denne tilstanden som har en begrenset tilgang til verden. De lever i en isolert tilstand, hvor man er helt avhengig av andre. De må forholde til mange folk som kommer inn og ut av livene deres. Likevel gir de ikke opp, de har håp og tro på menneskene rundt seg, det imponerer meg om og om igjen. 

- Du må velge noe fra arbeidspulten din, hva og hvorfor? 

- Jeg tilstreber å ha en ryddig arbeidspult, selv om den ikke alltid fremstår slik. Gule lapper er viktig i min arbeidshverdag. Jeg skriver ned mange tanker underveis, for så å ta tak i dem senere. Og jeg har en høyttaler stående på pulten som jeg bruker aktivt, med musikk eller en interessant podcast. Jeg er helt hektet på podcaster om dagen. Hadde det ikke vært spennende med en egen podkast om vårt fagfelt for å spre kompetanse ytterligere?

Portrettbilde av kvinne som holder en stor tekopp med begge hendene.

Fakta om Marit Irene Vie

  • Rådgiver ved Signo skole- og kompetansesenter
  • Barnevernspedagog
  • Har vært miljøterapeut og døvblindepartner i flere av døvblindeboligene i Andebu
  • Har jobbet med barn med behov for tilrettelegging i kommunesektoren
  • Tatt videreutdanning i veiledning og coaching i 2008-09
  • Tatt videreutdanning i Familieterapi og systemisk praksis ved VID vitenskapelige høgskole i 2017
  • Begynner på sin masteroppgave innen Familieterapi og systemisk praksis til våren

 

 

 

«Hver gang jeg gjør som Pippi, blir jeg en litt bedre versjon av meg selv.»

 

Kvinnelig kursholder kommuniserer taktilt med kursdeltakere iført hodetelefoner og blindfoldere. Foto av Anette Sæstad, Signo skole- og komptansesenter.