I vår spalte Rådgiverpraten ønsker vi å få et innblikk i arbeidshverdagen til NKDBs rådgivere. Det kan handle om stort og smått. Hva er de opptatt med for tiden, hvilke kvaliteter bør en rådgiver i døvblindefeltet ha og skjer det noe morsomt i jobben?
I uka etter påske fikk vi pratet med Helene Søfteland Arefjord som jobber ved Statped, faglig enhet for kombinerte syns- og hørselstap og døvblindhet i Bergen.
- Hvordan har arbeidsdagene dine blitt i disse koronatider?
- Jeg har det både hektiske og roligere. Det har gått fra å reise mange dager i uken til å ikke kunne gå utenfor døren. Men med to barn som trenger hjemmeundervisning er arbeidsdagen aldri spesielt rolig.
- Kan tenke meg det, ja.
- Og det har blitt mange lange dager foran PCen, og mye lesing av litteratur. I tillegg holder jeg på med et studie som er blitt overført til nettstudie. Vi er blitt veldig gode på videokonferanser på mange forskjellige plattformer. Jeg syns det er kjekt å kunne velge en varm strand som bakgrunn i Teams når man helst har lyst å drømme seg vekk.
- Stilig, det har jeg ikke tenkt på som en mulighet. Andre overraskelser?
- Hvor mye mer sliten man blir av å ha all kontakt med kollegaer gjennom skjermen. Jeg savner Gry Helen Thomsen som jeg deler kontor med og en lang tur til kaffemaskinen. Nå er den litt for nært meg, noe som gjør at det blir litt for få skritt på Fitbiten i løpet av dagen.
- Akkurat den saken sliter vi alle med for tiden…
- På den positive siden, er jeg overrasket hvor fort vi voksne og barn kan omstille oss, ikke minst hvor flinke vi er til det. Selv om vi er fire personer i huset vårt gjennom hele døgnet, går arbeidsdagene utrolig bra. Vi samarbeider godt med å gi ro til dem som trenger å være i fred.
- Hva har vært vanskeligst for deg i denne tiden?
- Siden jeg startet i jobben for to måneder siden, er nok den største utfordringen at jeg fremdeles er under opplæring. Det er ikke alt jeg kan lære fra en PC hjemme. Samtidig har det gitt meg god mulighet til å sette meg inn i teorier og faglitteratur. Det er utrolig spennende å kunne fordype seg i nytt fagfelt å knytte dette opp mot tidligere fagkunnskap. Jeg savner veldig å være ute på reise og møte brukere, og de som jobber rundt dem.
- Hvilke kvaliteter syns du er viktig for en rådgiver innen døvblindefeltet?
- Jeg tenker det er viktig å være åpen og undrende, være nysgjerrig.
Man må kunne gi av seg selv. Etikk er sentralt. Bred kunnskapsbase er nødvendig, da ingen saker er like og har flere ulike elementer. I selve rådgivingen er det viktig å kunne dra frem den kunnskapen som er interessant for brukerne, ikke alltid det en selv synes er mest interessant. Man må også like å reise.
- Foretrekker du matpakke eller varm lunsj på kafe?
- Jeg foretrekker nok lunsj på kafe. Likevel blir det mest matpakke. Både fordi det er økonomisk og fordi det ikke er noe alternativ hos oss på kontoret. På reiser blir det ofte en kombinasjon på meg. Jeg er faktisk en av de som sitter med matboks på 07-flyet.
- Hva er det morsomste du har opplevd i jobben?
- Jeg har veldig morsomme og koselige kollegaer. Nå har jeg ikke jobbet så lenge at jeg klarer å hente ut en episode som jeg vil si har vært spesielt morsomt. Generelt er det kjekt å være sosial med kollegaer når vi er på reiser. Jeg og sjefen min Agnethe Fjellanger var på en tur hvor virkelig ingenting gikk som det skulle. Fly som ble kansellert, samt rot fra ende til annet. Vi klarte stort sett å le av situasjonen.
- Hvem er ditt forbilde i arbeidssammenheng?
- Mange. Vi har utrolig dyktige fagfolk rundt oss. Agnethe derimot utmerker seg som et unikt medmenneske, man kan ikke gjøre noe annet enn å se opp til henne.
- Du må velge noe fra arbeidspulten din, hva og hvorfor?
- Det må være hodetelefonene mine med aktiv støyreduksjon. De hjelper på konsentrasjonen min og er en redning på kontoret, så vel som på reise. Kanskje spesielt nå på hjemmekontoret, siden de kan stenge ute både pratende mann og 8-åring som løper i huset.
Fakta om Helene Søfteland Arefjord
- Seniorrådgiver på medfødt teamet ved Statped, faglig enhet for kombinerte syns- og hørselstap og døvblindhet i Bergen
- Førskolelærer, ferdig utdannet i 2009
- Har jobbet som pedagogisk leder
- Jobbet som spesialpedagog i barnehager fra 2013 til i år
- Har videreutdannelse i tegnspråk
- Master i spesialpedagogikk. Oppgaven handlet om elever med høytfungerende autisme i skolen
«Jeg savner det å være ute på reise og møte brukere, og de som jobber rundt dem.»