For å møte det økende behovet for tolketjenester har NAV Hjelpemidler og tilrettelegging ansatt 34 tolker i år. I dag har de 239 årsverk med ansatte tolker.

Økning i tolkeoppdrag

Direktør Liv Welde Johansen i NAV Hjelpemidler og tilrettelegging sier at ved å øke antall tolker gis det bedre muligheter til å ivareta høyt prioriterte oppdrag. Tolketjenesten har fra januar til august i år hatt 3400 flere oppdrag enn i samme periode i fjor.

- Vi har en dekningsgrad på 87 prosent i år selv om antall oppdrag har økt i forhold til i fjor, sier Johansen.

I 2022 ga NAV Hjelpemidler og tilrettelegging tolketjenester til 73 000 tolkeoppdrag. 

- Dessverre klarte vi ikke å dekke 10 300 oppdrag. Dekningsgraden i 2022 lå på 88 prosent.

Direktør Liv Welde Johansen i NAV Hjelpemidler og tilrettelegging. Foto: NAV 

Flere ansettelser er foreslått

NAV har gjennom flere år sett at behovet for tolketjenester til døve, hørselshemmede og personer med døvblindhet har økt.

- For å kunne gi tolketjenester benytter vi både ansatte tolker i NAV Hjelpemidler og tilrettelegging og frilanstolker. Ved å øke antall ansatte tolker, gir vi mulighet for trygge rammer i arbeidet som tolk. Det gir også bedre muligheter for å ivareta høyt prioriterte oppdrag, sier Johansen.

Styrking av tolkeområdet i NAV Hjelpemidler og tilrettelegging styres gjennom bevilgninger i statsbudsjettet. I statsbusdsjettet for 2024 er det foreslått en ytterligere økning med 13 årsverk.