I vår spalte Rådgiverpraten ønsker vi å få et innblikk i arbeidshverdagen til NKDBs rådgivere. Det kan handle om stort og smått. Hva er de opptatt med for tiden, hvilke kvaliteter bør en ha som rådgiver i døvblindefeltet og om de har opplevd noe morsomt i jobben?
Denne gang har vi pratet med Eikholts hørselsrådgiver Rolf Mjønes, som selv har vært høreapparatbruker siden barndommen. Han har beholdt sin aktive arbeidshverdag under pandemien, på tross av flytting eller avlysning av en rekke brukertilbud det siste året.
- Jeg var i utgangspunktet skeptisk til min evne til å være effektiv på hjemmekontor, men nå ser jeg at det fungerer. Visse ting gjør jeg best hjemmefra, mens andre oppgaver må tas fatt i på kontoret, og det ser ut til å fungere greit. Min introverte personlighet har jo for en gangs skyld kommet meg til gode det siste året…
- Aldri så galt at det ikke er godt for noe, si meg er du også en av dem som har faste morgenrutiner?
- Jeg har en fast rutine på at jeg står opp hver eneste dag, noe jeg stort sett å lykkes med. Ut over det så er det å lage meg kaffe. Og dersom jeg skal til kontoret - bruke 45 minutter på å bli misfornøyd med sveisen.
- Haha, gud forby bad-hair-day. Hva jobber du forresten med akkurat nå?
- Videoredigering. Synsrådgiver Line Hovland har gjort et intervju med en bruker angående hans erfaringer med våre punktkurs her på Eikholt. Det ble et ganske langt intervju som må klippes ned, redigeres og settes sammen til et format som egner seg på Facebook-siden vår.
- Godt informasjonsarbeid altså, det liker jeg.
- Ja, som du vet deltar jeg med informasjonsarbeid både her hos oss og i NKDB. Nå har vi akkurat fått nytt kamera og lysutstyr som skal settes opp og testes, det gleder jeg meg til. Kjekt med dingsebomser!
- Hvilke kvaliteter vil du si er viktig for en rådgiver innen døvblindefeltet?
- Vi er heldige som tilhører denne lille nisjen i helsesektoren, for de fagfolkene som finner fram hit tror jeg er spesielt dyktige og engasjerte. De har hjertet på rett plass rett og slett, og kommer inn med et genuint ønske om å hjelpe folk.
- Ser du noen utfordringer?
- Det kan jo handle om å vite hvor mye og hva slags hjelp man skal yte, slik at de som mottar tjenester fra oss kommer ut av det med mer kunnskap og større selvstendighet, i stedet for å bli enda mer avhengige av oss. Rolleforståelse, kan vi kanskje kalle det?
- Hvorfor valgte du yrke ditt?
- Dette yrket valgte meg, tror jeg det er riktigere å si. Siden jeg har brukt høreapparat fra barndommen, vil jeg tro at det har vært inngangsporten til yrkesvalget mitt. Jeg syns audiografyrket er interessant på den måten at det er rom for både arbeid med pasienter og produkter.
- Hvordan takler du motstand?
- Det har jeg ikke prøvd.
- Okei, over til noe hyggeligere da, foretrekker du matpakke eller varm lunsj?
- Jeg velger meg varm lunsj hver eneste dag. På Eikholt har vi et kjempegodt kjøkken som disker opp med veldig bra mat. Da jeg jobbet i Oslo brukte jeg skammelig mye penger på lunsj ute. Takk til Prince Lunsjbar som lot meg handle på krita de gangene det knep!
- Høres ut som en forbilledlig lunsjbar. Apropos forbilder, har du noen av dem på jobben din og hvorfor?
- Det er flere, men jeg kan nevne spesifikt de to som nettopp har gått av med pensjon; Bente Enggrav og Kari Brede. Hvis jeg kunne tatt en pille og fått den sosiale kompetansen til Bente, og den varme medmenneskeligheten til Kari, hadde jeg betalt hva som helst for den pillen.
- Hva er det morsomste eller rareste du har opplevd i jobben?
- De morsomste, og rareste episodene er faktisk unndratt fra offentligheten. Jeg kan heller fortelle om en dag jeg neppe kommer til å glemme, nemlig første gang vi brukte kjøresimulatorene til Drammen Racing Senter i forbindelse med et kurs.
- Racing, intet mindre.
- Jeg hadde gått forbi sentret mange ganger og kastet lange blikk inn på deres elleville hydrauliske simulatorer, sånne som kaster deg rundt i stolen og opp i luften for å simulere g-kreftene, mens du kjører med ratt og pedaler i virtuell virkelighet (VR). Det slo meg at her var det en mulighet for at folk med synsutfordringer, som kanskje har mistet lappen, kunne få oppleve å kjøre bil igjen.
- Hm, det var en spennende tanke.
- Ja og jeg fikk Cathrine Timm Sundin med på det, og hun la dette inn på programmet for kurset «Nettverkskurs for tegnspråklige damer». Vi skulle kjøre en rekke løp mot hverandre i ulike racerbiler. Jeg vant dessverre det første løpet - med god margin kan jeg skyte inn, noe som skapte ugreie og gjorde at jeg skulle «tas» i de neste løpene. I neste løp ble jeg krasja ut i første sving og endte i grøfta, mens alle kjørte forbi meg og lo seg fillete. Det var en morsom kveld, selv om jeg kanskje aldri får tilbake full bevegelighet i nakken.
- Ai-ai… Veldig forståelig at du ikke kommer til å glemme en slik arbeidsdag. Men avslutningsvis, har du noen apper som du vil anbefale?
- Mine to favorittapper i forbindelse med brukerkurs er BlindSquare og SeeingAI, til operativsystemet iOS. Noe av det beste jeg vet er å demonstrere disse våre brukere som aldri har prøvd dem, men som åpenbart vil ha stor glede av det. Teknologien har blitt så bra på så kort tid at det nesten fremstår som magi for dem som ikke har fulgt med på utviklingen. Tilsvarende apper for operativsystemet Android er GetThere, og EnvisionAI.
Fakta om Rolf Mjønes
- Bor i Drammen
- Hørselsrådgiver for Eikholt ressurssenter for døvblinde
- Høreapparatbruker siden 1989
- Audiografutdannet ved Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST)
- Har jobbet som selger og produktspesialist hos høreapparatleverandøren Phonak
- Med i NKDBs informasjonsarbeidsgruppe
«Hvis jeg kunne tatt en pille og fått den sosiale kompetansen til Bente, og den varme medmenneskeligheten til Kari, hadde jeg betalt hva som helst for den pillen.»