I vår spalte Rådgiverpraten ønsker vi å få et innblikk i arbeidshverdagen til NKDBs rådgivere. Det kan handle om stort og smått. Hva de er opptatt med for tiden, hvilke kvaliteter en bør ha som rådgiver i døvblindefeltet og om de har opplevd noe morsomt i jobben.
Denne gang har vi pratet med én av de ansatte ved Statped, faglig enhet for kombinerte syns- og hørselstap og døvblindhet i Oslo. For tiden planlegger Solli høstens timekalender, samtidig som hun studerer gestaltterapi på tredje året. Det er en hel kabal som skal gå opp med reiser, brukerarbeid og studier.
- Hvordan har koronapandemien påvirket din arbeidshverdag?
- Vi har hatt veldig få utreiser, men det er endringer på det nå, heldigvis. Jeg har savnet det menneskelig ved jobben, det å jevnlig kunne møte brukerne og andre ansatte fysisk. Samarbeidsmøter har jeg også savnet. Vi er så vidt i gang igjen og jeg håper at dette fortsetter.
- Ja det gjør vi alle. Hvilke kvaliteter vil du si er viktig for en rådgiver innen døvblindefeltet?
- Ganske mange! Og alle disse har ulike kvaliteter ved seg. Jeg syns det er spesielt viktig å få til samarbeid med andre i hjelpeapparatet. Å ha evne til å jobb tverrfaglig, er kjempeviktig i vårt fagfelt. I brukerarbeidet har jeg troen på å jobbe mye relasjonelt. Vi må jobbe langsiktig og legge til rette for tillitt med brukerne og samarbeidspartnere våre.
- Hvorfor valgte du ditt yrke?
- Jeg vet ikke, faktisk. Veien min har blitt til underveis. Vet du, jeg begynte som 19-åring på Universitetet i Tromsø.
- Med hva med da?
- Først psykologi, deretter fortsatte jeg med pedagogikk og psykologi. På begynnelsen av 2000-tallet flyttet jeg tilbake til Oslo og kom tilfeldigvis over et oppslag om grunnfag i tegnspråk. Oi, så annerledes og spennende, tenkte jeg og meldte meg på studiet. Jeg trivdes så godt at jeg fortsatte med tolkeutdanning.
- Så ble det jobb?
- Ja, først på rådgivningskontoret for syn og hørsel ved Oslo kommune. Etter en tid oppdaget jeg en ledig stilling her i Statped, som jeg allerede hadde samarbeidet mye med og fått lyst til å jobbe mer spisset opp mot døvblindefeltet.
- Hvorfor?
- Jeg ville jobbe med mennesker og jeg ville jobbe over lengre drag, det har vært sentralt for meg. Helst i et livslangt perspektiv, som vi gjør hos oss. Men alt dette visste jeg ikke da jeg bare var nitten og flyttet nordover.
- Hvordan takler du motstand?
- Oi, det var et stort spørsmål. Det kommer jo helt an på. Og det er avhengig av hvilken type motstand. Jeg tror det blir mitt svar.
- Ikke noe problem. Men hvis du må velge, foretrekker du matpakke eller varm lunsj?
- Matpakke. Jeg elsker at det er så kjapt og lettvint. Med matpakke kan jeg spise akkurat når jeg vil, da slipper jeg å planlegge lunsjen. For meg holder det med et eple og et par knekkebrød. Jeg blir veldig rolig av å tenke på at matpakka ligger i veska mi, og at jeg kan ta den frem og spise akkurat når jeg vil.
- Nettopp, matpakka har definitivt sine fordeler.
- Middagen derimot liker jeg varm og den skal ikke ha ligget i veska mi!
- Hvem er ditt forbilde i jobbsammenheng og hvorfor?
- Jeg har flere forbilder. Mine tjue år eldre kolleger, de er mine forbilder. Mange av dem har jobbet i tjenesten i en mannsalder. De har jobbet relasjonelt med døvblinde i tiår etter tiår, og fortsatt holder de på å utvikle seg. Jeg syns det er så imponerende. Vi er midt i et generasjonsskifte i tjenesten. Nå skal vi yngre ydmykt to over arven etter dem.
- Hva er det morsomste eller rareste du har opplevd i jobben?
- Oi, den må være den dagen da jeg og Siw Knutstad ble satt til å tegnspråktolke Brannmann Sam-sangen. Det ble tatt opp på video og skulle brukes i et kurs om medfødt døvblindhet. Våre personligheter kom så tydelig frem i hvordan vi tolket sangen. Jeg holdt på å le meg i hjel, det var så morsomt!
- Herlig, finnes denne videoen?
- Nei, det håper jeg virkelig ikke. Vi har en streng avtale om at den bare skal brukes internt.
- Hvilke apper klarer du deg ikke uten på jobb?
- Jeg syns «Entur» er veldig praktisk, den viser meg alle reisemuligheter, når jeg ute og farter. Og så har jeg vært mye innom Teamsappen – den har jo vært meget nyttig det siste året.
- Mon tro hvorfor?
- Akkurat det trenger jeg vel ikke å kommentere...
Fakta om Linn Solli
- Seniorrådgiver for Statped, faglig enhet for kombinerte syns- og hørselstap og døvblindhet i Oslo
- Tar gestaltterapi på tredje året ved Norsk Gestaltinstitutt
- Er bachelor i tegnspråk og tolking
- Har en sammensatt samfunnsvitenskapelig bachelor i pedagogikk og psykologi
- Tidligere ansatt ved syn og hørsel i Oslo kommune
«Mine tjue år eldre kolleger, de er mine forbilder.»