Nå er tre nye episoder i podkasten “Sanser og samspill” som produseres av Signo kompetansesenter publisert. Med de tre nye episodene er det totalt 16 episoder. Hvilke erfaringer har de gjort siden de første episodene ble lagt ut i juni 2022? Og hvordan startet det hele?
Anette Moen er prosjektleder i podkastsatsingen og hun sier at det hele startet med et kommunikasjonsprosjekt i rådgivningsavdelingen.
- Utgangspunktet var at vi diskuterte hvordan vi på best mulig måte kan spre kunnskap om kombinerte sansetap, døvblindhet og atypisk kommunikasjon.
Anette og kollegaen Heidi Kittelsen som begge jobber med medfødt døvblindhet begynte å leke med ideen om å starte en podkast.
- Det synes vi er en lettfattelig og god måte å kunne prate om hva som må til av kunnskap for å kunne drive med rådgivning og veiledning om døvblindhet, sier Anette.
Flere på laget
Ideen om podkast levde videre og de ble mer og mer overbevist om at dette må de prøve å få til. Det var flere som ville være med på ideen.
- Vi pratet med Ragnhild Dalheim som jobber mye med musikk, opplæring og med ervervet døvblindhet. Hun var helt enig at podkast er en god måte å fortelle det vi jobber med. Åsne Svimbil Mørken tente også på ideen, og vi ble mer og mer overbevist at dette ville vi prøve, sier Anette.
Bratt læringskurve
Utfordringen var at ingen av pådriverne av podkast-ideen hadde gjort dette før. De hadde behov for en person med teknisk innsikt.
- Vi trengte en person som kan hjelpe oss med alt fra hva slags utstyr trenger vi og hvordan vi gjennomfører innspillingene. Da kom Anette Sæstad som er kommunikasjonsansvarlig her på Signo hjelpende til.
Fra å være en vag ide, så var de involverte i full gang med å lære seg hva slags utstyr de trenger til produksjon av podkast-episoder og innkjøp av utstyr. Underveis i planleggingen fikk de også vite at det bygges et studio i det nye bygget som da var under bygging.
- Det var jo en lettelse, for da trengte vi ikke bekymre oss for hvor vi skal produsere podkasten.
En annen utfordring som lå der hele tiden er at podkasten må være universelt utformet. Det vil si at episodene ikke kan være kun auditive, men at de også må filmes, tegnspråktolkes, tekstes og transkriberes.
- Vi har ikke hørt om podkaster som er fullt ut universelt utformet her i Norge. Så kanskje er vi de eneste i Norge som har en universelt utformet podkast?
Blitt så mye mer
Det som startet som et prosjekt i 2022 har blitt så mye mer. Halvannet år har gått og det er produsert 13 episoder og i desember 2023 slapp de tre nye episoder.
Kommunikasjonsansvarlig Anette Sæstad sier at i begynnelsen dreide idemyldringen rundt temaet døvblindhet. Men de forsto tidlig i prosessen at podkasten kan romme mye mer enn kun om døvblindhet.
- Podkasten heter jo sanser og samspill og det illustrerer at det er et stort felt temamessig. Det er mye en kan koble til sansing og samspill, men samtidig er det en rød tråd i forhold til døvblindhet, sier Anette.
Og hun legger til:
- Alle har et forhold til sine egne sanser.
Rommer mange fagområder
Den røde tråden i podkasten er hvordan vi er mennesker i verden. Alle vi har sanser selv med syns- og hørselsnedsettelser og andre nedsettelser. I tillegg er vi alle i samspill med medmennesker og samfunnet på et eller annet nivå.
Alle som er involverte i podkast-satsingen tror og håper at podkasten er relevant og interessant også utenfor døvblinde-feltet.
- Episodene tar opp temaene hvordan vi tenker, føler og er som mennesker. Det er universelle temaer alle kan relatere til. Selv om fagfeltet døvblindhet som vi jobber med til daglig er smalt, så er vi samtidig innom veldig mange andre fagområder.
Episodene tar opp temaer alt fra musikk, hvordan bruke hest i terapi, en forelders rolle og mennesker med døvblindhet som forteller om sine liv. Dette er bare noen eksempler av temaene i podkasten.
- Podkasten er med oss hele tiden
Prosjektleder Anette sier at podkasten er et felles prosjekt hvor de føler at alle bidrar og har tatt eierskap i prosjektet.
- Vi har alle på en måte podkasten med oss hele tiden i arbeidshverdagen, og da plukker vi opp ideer som vi diskuterer om det kan bli en eller flere episoder ut av det. Med andre ord er det ikke langt fra tanker og ideer til vi har diskutert temaer og vinklinger.
Universelt utformet
Hver episode blir filmet og tekstet. Filmen er også tegnspråktolket. Videre blir hele episoden transkribert til PDF-fil som er formatert for skjermleser.
Det er også viktig at det er mulig å laste ned transkripsjonene og/eller skrive ut, samt at den kan brukes av skjermleser/leselist for punktskrift.
- Video er en fin måte å gi visuell støtte for seere som bruker munnavlesing til informasjonsinnhenting. Vi har valgt å ha videoer i stående format, for det er en del som ser episodene på mobiltelefon. Bildet av tolken blir plassert øverst og programleder og gjest(er) nederst.
De understreker også viktigheten av at visuell og auditiv tilgang går begge veier. Det vil si at det er viktig å huske at alle skal forstå det som blir formidlet uansett hvilken måte de følger med på episoden.
Erfaringene som er gjort med universell utforming er samlet i en veilederen “Universelt utformet podkast (PDF)”
Spennende samarbeid med Universitetet i Oslo
Måten Signo kompetansesenter jobber med podkasten blir lagt merke til. Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo tok kontakt med Signo høsten 2023 som en del av et prosjekt der de ser på mulighetene til å bruke podkast som deler av pensum.
En av de store utfordringene med bruk av muntlige læringsressurser er at det tar lang tid å finne frem til spesifikke deler av innholdet. Med tekstlig versjon av det muntlige er det mulig å navigere, søke og gjenfinne materiale på nye måter.
- Vi skal ha workshop i februar med instituttet hvor målet er gjensidig læring av mangfoldskompetanse og teknologier for å jobbe med podkaster. Dette synes vi er veldig spennende og vi tror at det er mye vi kan ta med inn i fagfeltet døvblindhet.
Temaer i de nyeste episodene
Episode 14: Språklig deprivasjon:
Rådgiver Ragnhild Dalheim og nevropsykolog Cathrine Olaussen snakker om konsekvensene av manglende tilgang på et naturlig språk over tid. Vi snakker om en sensitiv periode – et vindu – som lukker seg, når man ikke har tilgang på språk i løpet av de fem første leveårene. Som nevropsykolog, er Olaussen spesielt opptatt av å forstå forholdet mellom hjernen og atferd. Og ser vi for oss at språk hjelper oss i utviklingen av ulike kognitive ferdigheter, så kan vi begynne å ane rekkevidden av språklig deprivasjon.
Episode 15: Musikkens kraft:
Jon Rosslund er et kjent musikernavn for mange. For 35 år siden initierte han et prosjekt som ble starten på det som nå heter Maximus, et unikt musikktilbud i Signo for personer med hørselshemming og døvblindhet. Rosslund har tatt turen innom studio for å snakke med rådgiver Ragnhild Dalheim, og de deler tanker om hvordan musikk bringer oss mennesker sammen samtidig som vi får høre om reisen med Maximus.
Episode 16: Å gjøre det usynlige synlig:
Rådgiver Heidi Kittelsen setter seg ned med Veslemøy Ytrestøyl og Susanne Røvik fra Signo Vivo. I denne episoden får vi et innblikk i hvordan det er å være leder og arbeide i bolig for personer med medfødt døvblindhet. De snakker mye om begrepet «partner» og hvordan utvikle og legge til rette for partnerkompetanse, om gode relasjoner og om overganger både i hverdagen og gjennom livet.
Tilgjengelig på de vanligste podkast-spillerne
Alle episodene er publisert på de vanligste podkast-tilbyderne som Spotify, Apple podcasts og Google podcasts. Alle episodene ligger også på Youtube med teksting og tegnspråktolkning.
Alle episodene er også samlet på nettsidene til Signo kompetansesenter.