I vår spalte Rådgiverpraten ønsker vi å få et innblikk i arbeidshverdagen til NKDBs rådgivere. Det kan handle om stort og smått. Hva de er opptatt med for tiden, hvilke kvaliteter en bør ha som rådgiver i døvblindefeltet og om de har opplevd noe morsomt i jobben. 

Da vi pratet med Statpeds Krog Francke i begynnelsen av mai, hadde hun akkurat kommet tilbake fra tjenestereise til en ny bruker.

- Vi har observert i barnehagen, og sammen med foreldre og personalet har vi bestemt et forløp for videre oppfølging. Jeg er også i gang med å forberede meg til en samling i det nordiske CHARGE-nettverket, hvor jeg er medlem. Det blir spennende å endelig treffe de andre medlemmene fysisk.

- Hvilke kvaliteter vil du si er viktig for en rådgiver innen døvblindefeltet?

- Oi, det er mange. I tillegg til faglig kunnskap og evnen til å jobbe tverrfaglig, vil jeg trekke frem ydmykhet. Det er viktig å trå varsomt i møte med familier og nettverk. Ofte er det mye følelser i sving. Å lytte til pårørende og nærpersoner, er betydningsfullt.

- Nettopp.

- Tålmodighet er en annen viktig kvalitet. Det å finne veien sammen med de som vet hvor skoen trykker i hverdagen, og å gå skrittene sammen med dem, selv om det kan ta tid.

- Hvordan takler du motstand?

- Det finnes vel ikke noe enkelt svar på det, for det kommer helt an på hva slags type motstand det er snakk om. I jobbsammenheng er det nok de overnevnte kvaliteter jeg prøver å ta i bruk. Jeg syns også at det å ta et skritt tilbake for å se på det store bildet kan være nyttig, dersom noe har låst seg. Faglige diskusjoner ser jeg ikke på som motstand. Det er bare spennende og lærerikt.

- Og på privaten?

- Ja, da vil nok noen kunne fortelle deg at jeg er veldig sta. Jeg gir meg ikke ved første hinder.

- Skjønner, men hva er dine planer for sommerferien? 

- Da skal jeg til Italia. Det blir bading i Gardasjøen, opera i Verona (jeg elsker opera!) og vinsmaking i Asti. I tillegg skal jeg være i Kragerø der familien min har hytte. Sjø og båtliv må jeg ha når det er sommer.

- Hvis du får velge, foretrekker du varm lunsj eller matpakke?

- Jeg foretrekker kantine! Maten trenger ikke å være varm, men etter over 20 år i skole- og barnehageverden der matpakken er eneste mulighet, kjenner jeg meg litt ferdig med den.

- Hvem er ditt forbilde i jobbsammenheng og hvorfor?

- Det er ikke én person, men alle mine gode kollegaer i Statped. For en gjeng! Her er det så mye fagkunnskap og kjærlighet til faget.

- Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?

- Det er mye som er gøy. Latter og humor blant oss kollegaene er viktig for meg, og det finnes det masse av her. Små og store episoder som ikke nødvendigvis skal på trykk. Det rareste er nok oppstarten i Statped, da jeg kom flyttende fra Bergen og måtte sitte på hjemmekontor på grunn av pandemien. Det meste av flyttelasset mitt var fremdeles ikke kommet fram på den tiden. Jeg husker at jeg måtte bruke el-pianoet mitt som skrivebord. Laptopen fikk akkurat plass oppå tangentene.

- Hvilke apper klarer du deg ikke uten på jobb?

- Alt fra Teams- og Outlook-appene, til dem for Berg Hansen, SAS og Norwegian. 

Portrettbilde av kvinne, sort-hvitt

Fakta om Hege Krog Francke

 

  • Seniorrådgiver ved Statped, faglig enhet for kombinerte syns- og hørselstap og døvblindhet i Oslo
  • Lektor i pedagogikk, med fordypning i spesial pedagogikk og musikk
  • Tidligere spesialpedagog på tilrettelagt avdeling, og som musikklærer for elever på studiespesialiserende på Nordahl Grieg videregående skole i Bergen
  • Har jobbet i barnehage, på barneskole og på videregående skole både som kontaktlærer og spesialpedagog

 

 

 

«Jeg husker at jeg måtte bruke el-pianoet mitt som skrivebord. Laptopen fikk akkurat plass oppå tangentene.»