Frilansende tegnspråktolker har siden oktober 2023 valgt å ikke ta tolkeoppdrag fra NAV Tilrettelegging og hjelpemider for de mener at lønns- og arbeidsvilkårene er for dårlige.

Representantforslag fra flere stortingspolitikere

På Stortinget har det blitt fremmet et representantforlag av Abid Raja (V), Freddy Andrè Øvstegård (SV), Grunde Almeland (V), Grete Wold (SV), Ingvild Wetrhus Thorsvik (V), Kathy Lie (SV). Forslagene er:

  • Stortinget ber regjeringen gjennomføre endringer i organiseringen av tolketjenesten for tegnspråklige, med formål å flytte tolketjenesten ut av NAV Tilrettelegging og hjelpemidler eller helt ut av NAV til andre hensiktsmessige organiseringer med utgangspunkt i veikart til en ny nasjonal tolketjeneste.
  • Stortinget ber regjeringen likestille tegnspråktolker med andre språktolker, herunder at frilanstolker får satser tilsvarende sin kompetanse med utgangspunkt i satsene i Nasjonalt tolkeregister.
  • Stortinget ber regjeringen sørge for at frilanstolkers honorarer følger tolkens kompetanse og erfaring.

Høringsfristen for forslaget gikk ut 5. januar. Forslaget er nå under behandling i Arbeids -og sosialkomiteen der fristen for innstillingen er 27. februar. 

Fryktelig trist å se dyktig kolleger forsvinne

Frilanstolken Inger Lise Vincent er en av tolkene som har aksjonert siden oktober i fjor. Hun og frilanskollegene har ventet tålmodig på løsning og kjenner at tålmodigheten blir definitivt satt på prøve.

- I disse tider med økonomiske vanskeligheter for alle med økte renter, strømpriser, og økning generelt i alle utgifter, er konsekvensene så store at det hver uke er frilanstolker som må ta nye yrkesvalg for å klare seg. 

Hun synes det er fryktelig trist å se dyktige kollegaer med stor og lang kompetanse og erfaring forsvinne ut av yrket. Hun poengterer at dette får store følger for døve/hørselshemmede/døvblinde som er helt avhengige av tolketjenester med fleksibilitet.

Frilanstolk Inger Lise Vincent er bekymret over at mange dyktige kolleger forsvinner. Foto: Privat

- Bekymret for min livskvalitet

Vi har tidligere skrevet om Pål Kjetil Lyngstad som har døvblindhet. Han uttrykker dyp bekymring for økt isolering og frykter at han får psykiske plager dersom tolkemangelen fortsetter. Han sier at han er helt avhengig av frilanstolker for å leve et aktivt og uavhengig liv og understreker at det ikke er holdbart at det er kun mellom klokken 08:00 og 15:30 han kan få hjelp.

- Det er vi brukere som taper mest på dette. Jeg håper inderlig at det kommer gode løsninger så fort som mulig, for dette har så stor betydning for min livskvalitet, utdyper han.