Arbeidet med å se på spesialisthelsetjenestetilbudet til personer med døvblindhet er satt i gang. Den oppnevnte prosjektgruppen ledes av seniorrådgiver Siw Skår i Helse Nord RHF og består av representanter fra de regionale helseforetakene.
Utredningsoppdraget er en gjennomgang av tilbudet i spesialisthelsetjenesten til personer med døvblindhet. Der skal de også se på organiseringen av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde, NKDB i tråd med endringer i systemet for nasjonale kompetansetjenester.
- Sterk oppfordring om å ikke endre på det som fungerer godt
Siden oppstartsmøtet i oktober i fjor, har de hatt flere møter og de har også hatt møter med ledergruppen i Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde, NKDB.
I januar hadde prosjektgruppen møte med referansegruppen, som består av brukerorganisasjonene Landsforbundet for kombinert syns- og hørselshemmede/døvblinde, LSHDB og Foreningen Norges døvblinde, FNDB.
- Her fikk vi mange innspill på hva brukerne anser som viktig, og en sterk oppfordring om å ikke gjøre endringer som ødelegger det som fungerer godt, sier Skår.
I utredningen skal prosjektgruppen blant annet beskrive dagens organisering, se på utviklingstrekkene og drøfte sentrale begreper i oppdraget. Videre skal gruppen foreslå tiltak som fremmer et likeverdig tilbud.
Viktige spørsmål som skal besvares:
- Hvordan kan eller bør utredning, diagnostikk/identifisering, behandling og oppfølging helt eller delvis ivaretas gjennom regionale eller nasjonale tilbud?
- Hvordan kan spesialisthelsetjenesten bidra til at personer med døvblindhet får et helhetlig og individuelt tilpasset tilbud i et livsløpsperspektiv?
- Hvordan bevare og videreutvikle faglig spisskompetanse innen døvblindhet?
- Hvordan sørge for fortsatt kvalitetssikret og samordnet informasjon, kunnskap og kompetanse om døvblindhet?
- Hvordan legge til rette for forskning og kompetansespredning?
Viktig å ta hensyn til tjenestens særegne innhold
Andre nasjonale kompetansetjenester som er avviklet har blitt videreført som nasjonale kvalitets- og kompetansenettverk, og noen er videreført som nasjonale sentre.
Prosjektgruppen vil bruke erfaringer fra arbeidet med øvrige nasjonale kompetansetjenester, inkludert Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser, når de skal gi sine anbefalinger om hvordan fagfeltet bør organiseres i fremtiden.
- Det er viktig at vi tar hensyn til denne tjenestens særegne innhold og at det legges til rette for at aktiviteten og fagmiljøene videreføres og videreutvikles.
Besøke alle aktørene i NKDB
Nå jobber gruppen med å innhente opplysninger og synspunkter fra aktuelle interessenter. Det gjør de blant annet ved å ha dialogmøter og fokusgrupper.
- Vi skal også besøke alle aktørene som inngår i NKDB for å få et helhetlig bilde av tjenesten, sier prosjektlederen.
I henhold til mandatet skal de vurdere om et nasjonalt register for døvblindhet skal etableres og hvordan det kan driftes. Videre skal de også vurdere hvordan deltakelse i nordisk og internasjonalt samarbeid kan styrkes.
Utredningen vil etter planen overleveres til Helse- og omsorgsdepartementet innen utgangen av 2024.
Medlemmene i prosjektgruppen
Prosjektgruppen ledes av Siw Skår, seniorrådgiver, Helse Nord RHF. Sammen med seg har hun representanter fra hvert av de øvrige helseforetakene:
- Hilde Skredtveit-Næss er spesialrådgiver i Helse Sør-Øst RHF med habilitering som ansvarsområde. Hun er utdannet ergoterapeut, med videreutdanning i psykisk helsearbeid, master i ledelse og masterprogram i prosesstyring. Hun er også ansvarlig for implementering av regional fagplan habilitering 2023-2030.
- Mette Perly Uthus representerer Helse Midt-Norge RHF. Hun er psykologspesialist og fagkoordinator for tilbudet for voksne i Regionalenheten for hørsel og psykisk helse ved St. Olav HF. Hun har jobbet 30 år i feltet, og har arbeidet med hørsels- og sansetap i Statped og psykisk helsevern både for barn og voksne. Mette har jobbet i klinisk virksomhet, med forskning, veiledning og undervisning og hun kjenner brukergruppen og tilbudet godt.
- Hilde Rudlang er seniorrådgiver i fagavdelingen i Helse Vest RHF og har lang erfaring og fartstid i helseforetaket. Hun har jobbet med mange ulike større og mindre prosjekter knyttet til utvikling og organisering av spesialisthelsetjenester. Hun har en fagbakgrunn som statsviter og har blant annet habilitering og rehabilitering som arbeidsområder.
- Leder i koordineringsenheten Trine Seljeseth og administrasjonskonsulent i koordineringsenheten Eva Hirsti, utgjør sekretariatet i gruppa.