Mange får stor hjelp av fører- og servicehunder. Hvordan er prosessen med å utdanne hundene som skal gå inn i de rollene. Totalt er det fire hundeskoler i Norge, men bare to skoler utdanner både fører- og servicehunder, Hundeskolen Veiviseren i Ås er en av de to skolene.
Oppgavene til en førerhund:
- Hjelpemiddel for blinde og svaksynte
- Hjelper med mobilitet som å markere hindringer og få brukeren trygt fra A til B.
Oppgavene til en servicehund er blant annet:
- Hjelper en person med fysisk funksjonsnedsettelse, for eksempel en rullestolbruker.
- hente gjenstander
- åpne dører
- slå av og på lys
- hjelpe til med av- og påkledning

Veien til å bli fører- og servicehunder
På Hundeskolen Veiviseren avler de fram hundene de skal trene til å bli enten fører- eller servicehunder. Når valpene er cirka åtte uker gamle blir de plassert hos fôrverter. De blir plassert hos fôrverter for å lære å omgås mennesker og være med på det meste som fôrvertene driver med for på den måten bli eksponert alt fra byliv til landlige omgivelser.
Neal Wallis har vært daglig leder for skolen siden 2010 da Norges Blindeforbund kjøpte skolen. Han forteller at de avler rundt 80-120 hunder per år og de fleste hundene er Labrador retrievere. På skolen er det cirka 30 avlstisper.
– Selv om vi for det meste har Labrador retrievere, så avler og trener vi også Golden retrievere, store pudler og blandingsraser, sier Neal.

Bor hos vanlige familier første året
Valpene bor hos fôrverter til de er mellom 12-18 måneder gamle. I løpet av den tiden har fôrvertene fått opplæring og tett oppfølging av skolen både før valpen er utlevert og under tiden valpen bor hos familien.
– Alle kan bli fôrverter, du trenger ingen forkunnskaper for vi har fôrvertkonsulenter som følger tett opp under hele perioden både på treningssamlinger og på hjemmebesøk.
Skolen er hele tiden på jakt etter flere fôrverter og det eneste kriteriet skolen har er at de må bo innenfor 1,5 timers kjøretur unna skolen. Grunnen til det er at skolen tilbyr tett oppfølging for både hundene og familiene.
Skolen dekker utgifter til veterinær og medisiner.
Hundeskolen har til enhver tid mellom 80 og 160 valper som bor hos frivillige fôrverter.
– Vi er helt avhengige av fôrverter for å kunne trene opp nok hunder. De gjør en fantastisk innsats og legger ned mye tid og kjærlighet i arbeidet.
Hundeskolen har fôrverter som har vært med i mange omganger.
Testes grundig før de starter på utdanningen
Når hundene er klare til å trenes videre, sjekkes de grundig i to omganger. Første test er en mental test for å se om har de riktige mentale egenskapene og om den er klar for å testes i en grundigere og mer krevende test.
Test to varer i fire til seks uker der hundetrener og hund bygger en relasjon og hvor hunden testes hvordan den takler oppgavene den skal gjøre som fører- eller servicehunder.
Når alle tester er gjennomførte, da begynner treningen til å enten bli fører- eller servicehund.
– Om det viser seg at hunden ikke har de riktige kvalifikasjonene, noe som kan skje en sjelden gang, da får fôrverten tilbud om å beholde hunden.

Ser et større behov for kombinasjonshunder
Noen personer med døvblindhet har behov for en kombinasjon av fører- og servicehund.
Hundeskolen kan trene hundene til å bli både fører- og servicehunder, men det krever mer trening som gjør at utdanningen blir dyrere.
Nav har per i dag ikke et system som dekker utgiftene til å trene kombinasjonshunder.
Neal sier at de i de senere årene har fått flere forespørsler om å trene hunder til å løse flere oppgaver.
– Vi har kunnskapen, erfaringen og kapasiteten til å trene disse hundene. Det handler om å tilrettelegge og finne de beste løsningene for brukerne.
Hvert år utdanner skolen mellom 16 og 24 førerhunder, samt 8 til 12 servicehunder. Skolen har rundt 30 årsverk, der 15 er fulltidsansatte. I tillegg har de et stort nettverk av frivillige fôrverter som gir valpene en trygg og sosial start på livet.
Hvordan søke
Søknadsprosessen for å få fører- eller servicehund går via NAV og de har forskjellige kriterier som må oppfylles.
Om Hundeskolen Veiviseren
Hundeskolen Veiviseren i Ås har drevet utdanning av fører- og servicehunder siden 2002. Skolen ble kjøpt av Norges Blindeforbund i 2010. Skolen het tidligere Førehundskolen i Vestby og den har eksistert siden 1990.
Skolen flyttet i 2022 fra Vestby til Ås til helt nye lokaler. Førerhundanlegget er på omtrent 1200 kvadratmeter som er under tak, der 40 prosent er bygget i våtromsstandard. Anlegget består av ulike avdelinger, blant annet for valper, fører- og servicehunder.
Skolen har plass til cirka 65 hunder. Lokalene og uteområdet er et ett av Nordens mest moderne anlegg.
Anlegget består også av mange lufte- og løpegårder i forskjellige formater og dette vil bli et kompetansesenter for godt hundehold. Avl, oppdrett og fram til ferdige trente tjenestehunder vil foregå her.
Skolen utdanner hvert år mellom 16 og 24 førerhunder og 8 til 12 servicehunder. Med rundt 30 ansatte, hvorav 15 fulltidsansatte, har skolen stor kompetanse og kapasitet. Hundeskolen samarbeider også med et stort nettverk av frivillige fôrverter som gir valpene en trygg og god start på livet.
