Hvordan kan mennesker som er blinde eller har døvblindhet oppleve visuell kunst? For som oftest er det forbudt å ta på kunsten og da kan man ikke føle seg fram til hva som er fremstilt på lerretet.

Bilde av to malerier festet på en vegg.
Taktile 3D-malerier av “Pikene på broen” til venstre og “Skrik” til høyre. Foto: Sigve Nedredal.

 

Taktil kunst åpner en ny verden

De spørsmålene har Frode Rasmussen i Fluxwork også stilt seg. Han er utdannet grafisk designer og gründeren av firmaet Fluxwork. Han har sammen med kollegene fått laget taktile versjoner av blant annet kjente kunstverk som “Pikene på broen” av Edvard Munch og “Venus` fødsel” av Sandro Botticelli.

Hvorfor lager dere taktil kunst?

- Vi lager taktil kunst fordi vi tror på kunstens kraft til å berøre og engasjere alle mennesker, uavhengig av deres fysiske evner. Taktil kunst åpner en ny verden for de som ikke kan oppleve kunst gjennom synet alene. Denne kunstformen inviterer til interaksjon og skaper en unik opplevelsesdimensjon både for synshemmede og seende, sier Frode. 

Alle kunstverkene har bildebeskrivelser i punktskrift og i vanlig skrift. Dette grepet er gjort for at personer som har synshemming kan komme alene for å oppleve kunsten. Vanlig skrift kan være til hjelp om det er personer som har med tolk-ledsager som kan hjelpe med å forklare hvilken kunst som skal oppleves.

Mann står til venstre for et maleri.
Frode Rasmussen i Fluxwork stående foran to av kunstverkene som produseres av et firma i New York som har spesialisert seg på taktil kunst. Foto: Eline Aunmo 

- Kunst beriker livskvaliteten

Frode og kollegene sier at drivkraften er troen på at kunst beriker livskvaliteten. Kunst fremmer empati, forståelse og kreativ tenking, og gir dermed viktige bidrag til personlig og sosial utvikling. 

- Ved å gjøre kunst tilgjengelig for alle, uavhengig av sanser, utvider vi kunstens rekkevidde og betydning. Vår innsats for å skape mer kunst for synshemmede springer ut fra et ønske om inkludering og likeverd i kulturlivet.

 

Sterk, personlig forbindelse til kunsten

Hva sier folk som har vært på utstillingene?

- Tilbakemeldingene fra utstillingsbesøkende har vært overveldende positive og emosjonelle. Mange beskriver en sterk, personlig forbindelse til kunsten når de opplever den gjennom berøring. Tårer, latter og smil er vanlige reaksjoner, sier Frode. 

Besøkende bruker ofte lang tid på hvert kunstverk og kommer gjerne tilbake for en andre runde. Å vitne til disse reaksjonene har vært utrolig givende og bekrefter verdien av det vi gjør.

Kunstutstillingen er vist flere plasser i Norge og nå er den plassert i Hamar kulturhus fram til julen 2023.

Bilde av Stortinget i 3D-modell
I utstillingene Fluxwork har forskjellige steder i Norge har de også modeller av blant kjente bygninger som Stortinget og Ishavskatedralen i Tromsø, samt modell av kunstverket Monolitten. Foto: Sigve Nedredal.

Jobber med flere taktile prosjekter

Firmaet Fluxwork er konstant engasjert i prosjekter som fokuserer på universell utforming innen kunst og kultur for syn- og hørselshemmede. 

- Vi er spesielt begeistret for å annonsere en egen liten festival med fokus på taktil kunst, som vil finne sted høsten 2024 på Sentralen i Oslo. Denne festivalen vil være et skapende rom for både kunstnere og publikum til å utforske og nyte taktil kunst i et mangfoldig og inkluderende miljø, sier Frode. 

Ikke 3D-printet

Bildene er laget av et skum som blir like hardt som tre når det herdes. En maskin hogger i dybden på skummet, etter at en programvare har scannet kunstverket. Til slutt går man over detaljene for hånd, og legger på farger og trykk av kunstverket.

– Mange tror bildene er 3D-printet, men 3D-printing blir for hakkete. Denne måten å lage taktile bilder på gir et mer ekte uttrykk.