Andreas, Marie, Mia og Thomas, som alle har døvblindhet, har etablert Facebook-gruppen "Livet med kombinert sansetap" og Snapchat-kontoen "kombisansetap"

Ideen oppsto da de møttes på kurset "Ung og lovende" ved Eikholt nasjonalt ressurssenter for døvblinde. Der oppdaget de raskt at de delte et brennende engasjement for å sikre rettigheter for personer med kombinerte sansetap. Samtidig ønsket de å skape mer åpenhet og forståelse i samfunnet.

- Det er få unge som taler vår sak, og vi mener det er viktig at noen står frem og setter søkelys på døvblindhet. Derfor tok vi initiativet til å bruke sosiale medier som en plattform for å nå ut, forteller gruppen.

Ønsker å inspirere

De fire initiativtakerne bor ulike steder i landet: Andreas i Kristiansand, Marie i Vartdal, Mia i Tromsø og Thomas i Trondheim.

Gjennom sine kanaler ønsker de å motivere andre til å bryte egne barrierer, dele erfaringer og bygge nettverk med likesinnede. De håper flere med døvblindhet vil finne støtte og fellesskap gjennom de digitale møtestedene.

- Vi ønsker å inspirere andre til å utfordre seg selv, møte nye mennesker og utvide sitt nettverk. Ved å dele historier og erfaringer, kan vi vise at det er mulig å leve et aktivt og selvstendig liv.

Temauker med forskjellig fokus

Planene fremover inkluderer temauker der de vil belyse ulike temaer som BPA (brukerstyrt personlig assistanse), rollen til nærpersoner, førerhunder, NAV-systemet og tolkeledsager. 

Dette er bare noen av de mange temaene de ønsker å sette på dagsordenen for å fremme forståelse og kunnskap om utfordringer og muligheter i hverdagen til personer med kombinerte sansetap.

- Vi skal også invitere flere til å lage innhold på Snapchat, så det ikke er bare vi fire som snapper. Dette er på planleggingsstadiet, og det settes i gang når det er klart. 

Overveldende respons

Gruppen har fått mange positive tilbakemeldinger på arbeidet sitt.

– Vi har fått mye støtte og oppmuntring, og folk uttrykker takknemlighet for temaene vi har tatt opp så langt. En dag hadde vi over 88 000 visninger på Snapchat-kontoen vår! Vi er både glade og overrasket over den enorme responsen, forteller de entusiastisk.

Med sosiale medier som verktøy fortsetter de fire å skape engasjement og synlighet for døvblindhet, og de håper at enda flere vil bli med på laget for å bryte ned barrierer og skape et mer inkluderende samfunn.