En vest som lar døve og personer som har døvblindhet oppleve konserter, er av Time magazine kåret som en av de 200 beste nyskapningene i 2023.  

Firmaet not impossible labs har utviklet en haptisk vest som de kaller “Music: Not impossible”. 

Vesten består av en vest, to håndleddsbånd og to ankelbånd som gir vibrasjoner åtte plasser på brukerens kropp, fordelt på 24 kontaktpunkter. 

Kvinne med hvit trøye har en svart vest med tråder.
Den haptiske vesten "Music: Not impossible" har 24 kontaktpunkter fordelt på 8 plasser på brukerens kropp.

Testet på musikkfestivaler

I arbeidet med å utvikle vesten har det amerikanske selskapet samarbeidet med musikere som er døve for å sikre at produktet blir så godt som mulig. En av samarbeidspartnerne er Mandy Harvey, en døv sanger og låtskriver som har testet og gitt verdifulle tilbakemeldinger i utviklingen av vesten.

Vesten er også testet av over 100 mennesker på blant annet musikkfestivalen “Life is beautiful” og under konserter arrangert av Monroe symphony orchestra. 

Føle musikken flere plasser på kroppen

Ifølge produsenten kan man føle trommene på anklene, gitarspillingen på håndleddene, syngingen på magen og bassen på ryggraden. De forsto tidlig i prosessen at intensiteten i vibrasjonene spiller en veldig stor rolle. 

De innså også hvor viktig det er å nyansere vibrasjonene for å gi den riktige taktile opplevelsen av musikken og for at brukeren skal kjenne igjen hvilke sanger som spilles.

En publikummer viser hvordan håndleddsutstyret ser ut som er en del av den haptiske vesten. Foto: Not impossible lab

Ikke oppgitt når den kommer for salg

Det er uvisst når produktet kommer for salg og produsenten har ikke svart på våre spørsmål om den vil bli tilgjengelig i Norge.